İş İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

İş İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?
0

Günümüzde hala birçok mesleğe giriş esnasında iş için sağlık raporu temini zorunlu olarak tutulmaktadır. Bu rapor 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda da açıkça belirtilmiştir. Temel amacı başvuru yaptığınız işyerinin, sizin yapacağınız işe olan uygunluğunuzu hukuken belgelemesidir. Gerek işe başvuran kişi için gerekse de işyeri sahibi için son derece önemli bir evraktır. Çünkü bu rapor sayesinde girdiği işe uygun olmayan kişilerin kendi canları başta olmak üzere çevresindeki iş arkadaşlarının da can güvenliğini tehlikeye atma durumu ortadan kalkmış olacaktır.

İşe Girmek İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Hemen hemen her çalışan için işe girmeden önce sağlık raporu almak zorunlu tutulmaktadır. Peki, işe girmek için sağlık raporu nasıl alınır diye soracak olursak; işe girecek olan işçi adaylarına ilgili hekimlerce yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda, tıbbi yönden yeterlilik gösterirlerse haklarında olumlu sağlık raporu tanzim edilir. Bu raporun alınmasını mecbur hale getiren bazı durumlar vardır. Bunlara kısaca göz atacak olursak;

İlk Kez İşe Girildiğinde

İlk kez işe başlayacak olan kişilerden, sağlık durumlarının o iş için elverişli olup olmadığı konusunu belgelemeleri için işyeri tarafınca istenir.

Çalışma Süresince Olası Bir Sağlık Sorunu Ortaya Çıktığında

İşe başlamış olan bir çalışanın herhangi bir sebeple sağlık sorunu ortaya çıkarsa, işyeri tarafından bundan sonraki süreçler için işçinin mevcut sağlığının çalışmaya yeterli olup olmadığı hususunda karar verebilmeleri için istenir.

Sağlık Sorunu Yaşayarak İşe Ara Verip Geri Dönüldüğünde

Çalıştığı süre içerisinde herhangi bir sağlık sorunu yaşayarak rapor alan ve mecburen işine ara vermesi gereken bir çalışanın, iyileştikten sonra eski sağlığına kavuşup kavuşamadığını belirlemek amacıyla işyerince istenir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : RAPOR PARASI HESAPLAMA 

 

İlk İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Yeni işe girişlerde, hemen hemen tüm işyerlerince zorunlu tutulan ilk işe giriş sağlık raporu veren kurumlar hangileridir diye soracak olursanız bunlardan ilki; Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) bünyesinde görev yapan işyeri hekimleridir. Bir diğeri ise işe başvuracak olan kişinin bağlı bulunduğu Aile Sağlığı Merkezi yani sağlık ocaklarıdır. Ancak burada unutulmaması gereken Aile Sağlığı Merkezleri bu raporu verirken söz konusu iş ‘az tehlikeli’ kategorisinde bulunuyorsa raporu verebilir. Eğer girilecek olan iş ‘tehlikeli’ veya daha üst bir kategoride ise Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) bünyesinde görev yapan işyeri hekiminin onayı olması mecburidir.

Sağlık Ocağı İş İçin Sağlık Raporu Veriyor Mu?

Eğer işe girecek olan kişinin bağlı olduğu sağlık ocağının ‘İşyeri Hekimliği Sertifikası’ var ise o sağlık ocağı iş için sağlık raporu düzenleyebilir. Ancak sağlık ocağı bahse konu sertifikaya sahip değilse sadece az tehlikeli yani 50 kişiden az çalışanı olan yerler için işe giriş raporu düzenleyebilir. Ayrıca bilinmesi gereken başka bir konu da özel hastanelerde görev yapan hekimlerin bu belgeyi verme yetkileri kesinlikle bulunmamaktadır.

E-Devletten İş İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

E-Devlet platformu şüphesiz son zamanlarda devlet kurumları üzerinden yürütülen iş ve işlemlerin daha hızlı ve pratik yapılmasına olanak sağlayan bir sistemdir. Ancak E-devlet üzerinden direkt olarak iş için sağlık raporu almak mümkün değildir. Bu sistem üzerinden sadece daha önce almış olduğunuz rapor var ise onu görüntüleyebilir ve e-imzalı olarak çıktısını alabilirsiniz.

İşe Giriş Sağlık Raporu Belgesinin Geçerlilik Süresi Var Mıdır?

Her türlü resmi belgenin bir geçerlilik süresi olduğu gibi mesleğe girişte ilgili kurumlarca tanzim edilen ilk işe giriş sağlık raporu belgesinin de bir geçerlilik süresi vardır. Ancak bu süre mevcut işin bulunduğu sınıfa göre değişkenlik gösterebilir. Nasıl mı? Şöyle ki bir işçi adayının gireceği iş tehlikeli kategorisinde geçerlilik süresi 3 yıl; çok tehlikeli kategorisinde ise bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bunun yanında az tehlikeli kategorisinde bulunan iş alanları için 5 yıl geçerlilik süresi vardır. Bu süreler dolduğu andan itibaren işyerlerinin yeni sağlık raporu talep etme hakkı bulunur.

Bu konuda bilinmesi gereken bir başka detay ise sağlık raporu süresi dolmasa bile sağlığında değişim olduğunu düşünen her işçinin kendi güvenliği açısından raporunu yenilemesinde fayda vardır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir