TSK Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir 2023?

TSK Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir 2023?
0

TSK Malulen Emeklilik Şatları Nelerdir 2023

TSK malulen emeklilik şatları nelerdir 2023 birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. Malullük nedeniyle emekliye ayrılmayı memur isteyebileceği gibi; kurumun da personeli re’sen emekli etme yetkisine sahiptir.

Malulen emekli olan bir personelin gerekli sağlık şartlarını tekrar sağlamaları halinde, bu durum resmi sağlık kurumlarınca tespiti sağlandığı an, göreve dönmek isteyen personelin eski derece ve niteliklerine uygun göreve atanacakları da bu şekilde güvenceye alınmıştır.

5510 sayılı kanun kapsamında malul olarak emekliliği hak kazanan kişiler emekli olduklarında, hastalıkları düzelirse ve bu durumu sağlık kurulu raporuyla ispat ettikleri takdir de tekrardan devlet memuru olabilirler.

TSK Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

TSK malulen emeklilik maaşı ne kadar diye soranlar için;  Malullük aylığı; 4/b sigortalı kapsamında yer alan kişiler için prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olan sigortalı kişiler  için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme günü sayısı üzerinden hesaplanır.

Bu durumda 4/a sigortalıları kapsamında olan kişiler için prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olan sigortalılar kapsamında yer alan kişiler içinde 7200 gün üzerindendir.

 7200 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden 5510 sayılı kanunun 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanıyor.

Malullük aylığı net asgarî ücretin % 70’inden aşağı olamaz bu yüzden 2023 yılı için en düşük malullük aylığı tutarı 5950TL olarak hesaplanmıştır. TSK için bu rakamlar daha farklı olabilmektedir.

Malulen emekliye sevk edilen sigortalılara, kamu personeline ve bu kapsamda TSK mensuplarına çalıştıkları süre ve ödedikleri prim dikkate alınarak malullük aylığı ödeniyor. 

 TSK Adi Malullük Hakları Nelerdir?

TSK adi malullük hakları nelerdir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu çalışma veya meslekte kazanma gücünü en az % 60 oranında kaybeden SGK tarafından tespit edilen kişiler malul sayılıyor. Sigortalıların sağlık kurumlarından alacakları maluliyete ilişkin raporlar, Kanuna göre malul sayılmaları için yeterli olmaz.

Sigortalının malul sayılabilmesi için, çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiğinin SGK tarafından edilmesi gerekiyor. Malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için şu kriterler baz alınır;

  • Kişinin en az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesinin olması
  • Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verildiyse eğer kişinin sigortalılık süresi şartı aramadan  1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması
  • Maluliyeti sebebiyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldığı, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,
  • Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma GSS primi dâhil, prim ve prime ilişkin hiçbir borcun olmaması
  • SGK’ya yazılı dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir.

Malullük aylığı bağlanması için kişinin sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurunun yapılması gerekir. Başvurunun ardından yetkili olan sağlık hizmeti sunucuları tarafından sağlık kurullarına sevki gerçekleştirilir. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu SGK Sağlık Kurulu sigortalı olan kişinin maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar veriyor.

Maluliyete ilişkin detaylar SGK sağlık kurulu ekibi tarafından yapılacak olan değerlendirmeye göre sağlık kurulu raporları belirlenen hastaneler tarafından düzenlenir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir