İmam Maaşı 2023’de Ne Kadar Oldu?

İmam Maaşı 2023’de Ne Kadar Oldu?
0

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde hizmet eden imamların sayısı, toplam memur sayısı içerisinde oldukça fazladır. Yeni yıla dair yapılan maaş düzenlemelerinden sonra milyonlarca imam, imam maaşı 2023 ücretini merak etmeye başladılar. Öncelikle tarihler 3 Ocak’ı gösterdiğinde Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon oranını yüzde 36,8 olarak açıkladı.

TÜİK’in elindeki verilere göre yaptığı bu açıklamadan sonra ise gözler maaşlara uygulanacak olan zam oranına çevrildi. Kabine toplantısından sonra çıkan karar ile maaşlarda yaşanacak olan artış ise yüzde 30,5 olarak belirtildi. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılacak zamma ek olarak 2,5 oranında ek bir zammında müjdesini verdi.

Böylece maaşlara yansıyacak olan zam oranı ilk 6 ay için yüze 5’den yüze 7,5’e çıkarıldı. Bu ek zammın Meclis tarafından onaylanması halinde memurların maaşlarına direkt yansıma olacak. Bu düzenlemeler yapılmadan önce en düşük imam maaşı 4.762 lira olarak veriliyordu. Yapılan yeni zamlarla beraber ise bu maaş 6.214 lira olacak şekilde güncellendi.

Yapılan Zam İmam Maaşlarına Nasıl Yansıyacak?

Öncelikle yapılan zamlar imam maaşı 2023 ücretlerine kademli olarak yansıyacak. İmamlar ocak-temmuz, temmuz- aralık olacak şekilde toplam maaşlarına yılda iki kez zam alacaklar. Yapılacak zam oranları her ne kadar önceden belirlenmiş olsa da ikinci periyotta yapılacak olan zamla alakalı açık kapı bırakıldı. Enflasyondan kaynaklı olarak temmuz-aralık döneminde yapılacak zamda artış yapılabilecek.

Yani imamlar ocak-temmuz periyodunu kapsayan dönemde kesin olarak yüzde 5 zam alacaklar. Temmuz-aralık döneminde ise enflasyon oranının 2021 yılındaki oranın yüzde 3 geçmesi halinden tekrar düğmeye basılacak. Aradaki fark yapılacak olan zamma eklenecek. Böylece memurların enflasyondan etkilenmelerinin önüne geçilecek.

İmam Maaşları 2023, Her İman Aynı Maaşı Mı Alacak?

İmamlara yapılan zam oranları aynı olsa da aldıkları maaşlar aynı olmayacak. İmam maaşı 2023için belirlenen ücretler imamların medeni durumlarına göre farklılık gösterecek. Evli, bekâr veya çocuklu olmaları maaş durumlarını doğrudan etkileyecek. Ayrıca eşlerinin çalışıp çalışmama durumları da yine dikkate alınacak. Düzenlemelerden önce bekâr olan bir imamın maaşı 4.800 lira olarak ödenmekteydi.

Düzenlemelerden sonra bu rakam 6 bin 675 lira olarak güncellendi. Bunun yanında evli olan, eşi çalışmayan ve 2 çocuğu olan bir imamın maaşı ise önceden 5.800 liraydı. Zamlardan sonra bu rakam 8 bin 015,41 liraya çıkarıldı. Böylece asgari ücretten kaldırılan çocuk ve eş yardımının imam maaşlarına etkisi olmadı. İmamlar çocuk ve eş yardımının yansımasını maaşlarında görecek. AGİ desteği, yapılan düzenlemeler ile beraber hak edenler tarafından aynı şekilde alınacak.

Zamlı Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

Maaşlara yapılan zamların belli olmasından sonra en çok merak edilende iyileştirilmiş maaşların ne zaman alınacağıdır. Aslında zammı maaşın ne zaman alınacağı kişilerin maaş aldıkları tarihlere göre farklılık gösterir. İmam maaşı 2023 için bu zammın yansıma zamanı ise 15 Ocak olacak. Bu durum sözleşmeleri veya kadrolu olarak görev yapan imamlar için herhangi bir farklılık göstermeyecek. Sadece bütün imamların alacakları net maaş aynı olmayacak. Çalışılan yıl sayısı bu maaş üzerinde etkili olacak.

Vazifesine daha önce başlamış olan imamların maaşları, görevine yeni başlayan imamların maaşından daha yüksektir. Her ne kadar alınan zam oranı aynı olsa da zammın uygulandığı maaşın miktarı aynı değildir. Çünkü uzun yıllar görev yapan imam, yıllar içerisinde aldığı zamlarla maaşını daha üst seviyelere taşımıştır. Bunun yanında maaş oranını etkileyen başka kriterlerde mevcuttur. Türkiye şartlarının imam maaşlarının yüksek olması, bu meslek grubunun son zamanlarda popüler olmasını da mümkün kılmaktadır.

İmam Maaşlarına Refah Payı Koruması

Her yeni yıla girilmeden önce TÜİK, geçirilen yıla dair bazı çıkarımlarda bulunur. Bunun neticesinde de enflasyon oranı açıklanır ve sonrasın maaş artışları gündeme alınır. Bu sıralamanın sonunda imam maaşları 2023 ödemesi de belirlenmiş olur. Peki, bu dönemde ortaya çıkan refah payı kavramı nedir? Öncelikle bir yıl içerisinde yapılacak olan zamlar yılın başında belirlenir. Yıl içerisinde ekonomide dalgalanmaların yaşanması ise çok muhtemeldir. Yaşanan bu dalgalar neticesinde ise her şeyin fiyatında artış meydana gelir.

O zamanda sene başında yapılan zam değerini korumamış olur. Bu değer kaybının önüne ise refah payı ile geçilmeye çalışılır. Enflasyon oranı belirli bir seviyeyi geçtikten sonra bu formül devreye sokulur ve genellikle ikinci yarıda maaşlara yansıyacak olan zamda bir iyileştirilmeye gidilir. Böylece memur statüsünde olan imamların maaş değerleri korunmuş olur. Hayat pahalılığı ile mücadelelerine devlet desteği bu şekilde sağlanır. Böylece imam maaşları 2023 yılı itibariyle de güncellenmektedir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir