Zabıt Katipliği Sınavları Nasıl Olur?

Zabıt Katipliği Sınavları Nasıl Olur?
0

Adalet bakanlığı Zabıt Katipliği İlanı ekinde yayımladığı listelerde hangi il ve ilçe adliyelere sözleşmeli zabıt katibi ataması yapılacağı belirlenir. Bundan sonraki süreç nasıl ilerler? Zabıt Katipliği sınavları nasıl yapılmaktadır? Zabıt Katibinin görevleri nelerdir?

Zabıt Katibinin Görevleri

Adliye Personelinin El Kitabında Zabıt Katibinin Görevleri şu şekilde sıralanmıştır;

Duruşmaya katılmak.
Ara kararları yerine getirmek.
Keşiflere katılmak.
Gerekçeli kararları hâkimin bildirdiği şekilde metne dökmek.
Yargılaması devam eden dosyaları düzenli ve eksiksiz bir şekilde
muhafaza etmek.
Kesinleşen dosyaları arşive kaldırmak.
Tarafların dosyaları incelemesine nezaret etmek.
Karar ve tutanakları dikkat ve itina ile yazarak imzasız bırakmamak.
Cevabı gelmeyen müzekkerelerin tekidini yapmak.
Dizi pusulası düzenlemek.
Harç tahsil müzekkerelerini yazmak.
Hâkimin veya yazı işleri müdürünün vereceği benzeri görevleri
yerine getirmek.

Zabıt Katipliği Sınavları Başvuru Şartları

Adalet Bakanlığı kadrosunda bulunan zabıt katipliği sınavları başvurusunda bulunmak için en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı bulunmaktadır. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı’nca veya Halk Eğitim Merkezlerince verilen Daktilografi veya Bilgisayar kursu sertifikalarına sahip olmak gerekmektedir. 

Lise öğreniminde veya üniversite öğreniminde Bilgisayar dersi almış ve bu dersi başarıyla tamamlamış olanlar, bunu belgeledikleri takdirde ayrıca sertifika ibraz etmek zorunda değildir. 

Ancak  Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olanların mezuniyet belgeleri zabıt katipliği sınavları başvurusunda bulunmak için yeterlidir. Bu mezuniyete sahip adaylardan her hangi bir sertifika veya transkript istenmemektedir. 

Zabıt Katipliği sınavları başvuru şartlarından birisi de KPSS puanından en az 70 puan almış olmaktır. Her ilanda hangi yıl KPSS puanının istendiği açıkça belirtilmektedir. Sosyal medyada veya farklı yerlerde yazan KPSS şartı kalktı veya 70 puan barajı yok gibi ibareler kirli bilgidir. 

KPSS puanında adayların sıkça dile getirdiği Lisans, Ön Lisans ve Lise KPSS puanlarının ayrı ayrı değerlendirilmemesidir. Tüm KPSS Puan türleri bir arada sıralanmaktadır. Bu konuda adaylardan çokça şikayet alınsa da uygulama uzun zamandır bu şekilde devam etmektedir. 

Zabıt Katipliği Sınavları Aşamaları

Zabıt Katipliği Sınavları Nasıl Oluyor

İlgili Adalet Komisyonları Zabıt Katipliği Sınavları için başvuruların tamamlanmasının ardından hazırlıklara başlar. 

Başvurduğunuz Adliye için Adalet Bakanlığının ilan ettiği kadro sayısının 20 Katı kadar aday KPSS puanına göre sıralanır. Tekrar edelim Lise, Ön Lisans ve Lisans KPSS puan türleri hep bir arada sıralanır. 

İlan edilen kadro sayısının 20 katı kadar aday KPSS puanına göre sıralandıktan sonra, sıralamaya giren adaylar Klavye Uygulama Sınavına alınır. Klavye Uygulama Sınavında yazdırılacak metinler, uygulama sınavından bir hafta öncesinde Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanır. 

Klavye sınavında 3 dakika da en az 90 kelime yazma şartı bulunmaktadır. 3 Dakikada 90 Kelimeyi geçen adaylar arasından Başvuru yapılan adliyenin kadro sayısının 3 katı kadar aday en çok yazandan en az yazana doğru sıralanır. Bu şekilde sıralamaya giren adaylar Mülakat sınavına yani Zabıt Katipliği sözlü sınavına alınır. 

Zabıt Katipliği Sözlü sınavında alınan puan ile KPSS puanınızın ortalaması alınır ve bu sizin başarı puanınız olur. Sözlü sınava katılan adaylar bu şekilde başarı puanına göre sıralanır ve birinciden başlayarak kadro sayısı kadar aday başarı ilan edilir ve atamaya hak kazanır. 

Zabıt Katipliği Sınav Aşamaları Örnek

Zabıt Katipliği sınav aşamaları Örneğin 28 Haziran 2019 tarihinde yayımlanan ilanda “A” adliyesine başvuruda bulundunuz. Alınacak zabıt katibi sayısı 10 olsun. Bu durumda 20 Katı kadar aday yani 200 kişi KPSS puanına göre sıralanacak ve bu 200 kişi uygulama sınavına alınacak.

Kadro sayısı 10 olduğundan 3 katı kadar aday yani 30 kişi, klavye sınavından en çok yazan adaydan başlanarak sıralanacak. Bu 30 Kişi sözlü sınava katılmaya hak kazanacak. Sözlü sınavda alınan puanların, KPSS puanlarıyla ortalamaları alınacak ve bu 30 kişinin başarı puanları oluşturulacak. 

Başarı puanına göre sıralanan 30 kişi arasından kadro sayısı kadar aday yani  ilk 10 kişi başarılı sayılacak. İlk 10 kişi atamaya hak kazanırken, diğer başarılı adaylar arasından Adalet Komisyonu istediği kadar adayı yedek bırakabilecek. Sözlü sınava katılan 30 adaydan 20 sinin başarılı, 10 adayın başarısız olduğunu kabul edelim. 20 Başarılı aday arasından en başarılı 10 aday Asil olarak sınavı kazanırken, diğer başarılı adaylar Adalet Komisyonunca yedek olarak belirlenebilir. Onlarda kendi aralarında en başarılıdan başlanarak, birinci yedek , ikinci yedek olarak sıralanabilir. 

Zabıt Katipliği sınav aşamaları bu şekildedir. Zabıt Katipliği sınavları hakkında bizim yazmayı unuttuğumuz veya sizin merak ettiğiniz varsa yorum bölümünden merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. 

Adalet Bakanlığı işlemler, ilanlar ve diğer hususlar için Adalet Bakanlığı Özel sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir