2023 Okul Müdürü Maaşları Ne Kadar?

2023 Okul Müdürü Maaşları Ne Kadar?
0

2023’de artan enflasyonla beraber, yeni maaşlar hesaplanmaya başladı. Asgari ücret ve emekli maaşları dahil bütün maaşlara zam geldi. Maaşların artmasına sevinen birçok vatandaş, kendi maaşının ne kadar olacağını merak ediyor. Doktor, polis, bekçi, öğretmen ve daha birçok kişi gibi okul müdürleri de, maaşı zamlanan meslek gruplarından biri. Peki, güncel okul müdürü maaşları ne kadar? İşte bu soruya dair merak edilen ayrıntıların tamamı!

2023 Okul Müdürü Maaşları

Maaşlar enflasyonla beraber, belirli sürelerde artış gösteriyor. Maaşı artan meslek grupları arasında, okul müdürleri de olduğu açıklandı. Yeni maaşların ve zamanın ne kadar olduğu ise tamamen merak konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira 2023 yılı itibariyle tüm memur maaşlarında olduğu gibi okul müdürü maaşlarında da değişiklik yaşanıldığı bilinmektedir.

2023 yılında, okul müdürü maaşları ortalama yaklaşık 9000 lira olarak biliniyor. Aynı zamanda bu maaşın takriben en az 6.000, en fazla ise 11.000 küsur olduğu söyleniyor. Bu miktarlara okul müdürünün ek ders ücretleri de dahildir. Bahsettiğimiz bu ücretler ortalama rakamlardır. Ve bazı sebeplerle değişiklik gösterebilir. Elbette ki okul müdürü maaşları söz konusu olduğu zaman, maaş miktarını doğrudan etkileyen faktörlerden söz etmek mümkün olmaktadır.

Okul Müdürü Maaşlarını Belirleyen Faktörler

Yeni yılda gelen zamlarla beraber, maaşları sorgulayan insanların sayısı çoğaldı. Birçok kamu personeliyle birlikte okul müdürü maaşlarına da zam yapıldı. Okul müdürleri ek ders ücretleri de alıyor. Bu sebeple halkımız tarafından, öğretmenlerden çok fazla maaş aldıkları düşünülüyor. Fakat öğretmen ve müdür maaşlarında bazı kriterlere göre farklılıklar oluyor. Mesela bir öğretmen, girdiği ders sayısı, çocuklarının sayısı ve çalışma yılına bağlı kıdem durumuna göre, müdürden daha fazla ücret alabilir. Aynı sistem okul müdürü için de geçerli.

Sizlere okul müdürü maaşları konusunda, ücreti belirleyen faktörleri kısaca açıklayalım. Mesela müdürün derece ve terfi durumu maaşı etkiler. Yani görev yaptığı yıllara da bağlı olan kıdem durumuna göre maaş alır. Evli ve çocukları olan öğretmen ve müdürler, çocuk sayısına göre aile yardımı alır. Eşi çalışmıyorsa, eş durumundan da ufak bir ek ücret olur. Fakat eşi de çalışıp, aile yardımı alıyorsa, kendisi almaz.

Okul Müdürünün Ders Saati Ücretleri Ne Kadar?

Okul müdürleri haftada en az iki derse girer. Fakat haftalık 24 saatlik ders ücreti alır. Bu ücretler şuan ders başı 28 TL oldu fakat aralıklı olarak değişiklik gösterebiliyor. Hafta sonları yapılan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına (DYK) bağlı olarak da idareci ücreti alırlar. Bu kurslarda derse girdikleri taktirde, yine ders ücreti alırlar. Bu ücret, yukarıda bahsettiğimiz 24 saatlik ders ücretinin dışındadır. Hafta sonu kurslarının ders ücretleri, hafta içinin yaklaşık iki katıdır. Bu ücret hem müdür hem öğretmenler için geçerli.

Bunların dışında eskiden var olan fakat uzun süredir kullanılmayan bir sistemin de 2023 yılında yürürlüğe gireceği söyleniyor. Bu sistemde okul müdürü maaşları, öğretmenlik derecesine göre belirlenir. Yani uzman öğretmen ve baş öğretmen derecesinde olan müdürler, diğerlerine göre daha fazla maaş alacak. Bu dereceler öğretmenlikte belli şartlarla kazanılan unvanlardır.

Görevde 10 yılını doldurmuş olan öğretmenler, uzman öğretmen sınavını kazanarak bu unvanı alabilecekler. Aynı şekilde 20 yıl görev yapan öğretmenler de dilerse baş öğretmen unvanı için sınava girecekler. Ayrıca eğitimini yüksek lisans ve doktoraya yükselten öğretmenlerin de bu iki derece için başvurabileceği duyuruldu. Okul müdürleri, müdürlük görevini yaparken, uzman öğretmen ve baş öğretmen olabilirler. Maaşa, uzman öğretmenlikte 1.000 TL, baş öğretmenlik derecesinde ise 1.000 TL daha zam yapılır.

Okul Müdürü Ne İş Yapar?

Okul müdürünün görevleri genellikle merak konusu olmuştur. Özellikle bu mesleği yapmayı düşünen kişiler tarafından araştırılır. Sizin için birkaç bilgi verelim. Okul müdürleri, Milli Eğitim bakanlığı tarafından görevlendirilen, okulun yönetiminden sorumlu üst düzey amirdir.

Ders programlarını düzenlemek, okuldaki tüm personellerin görevlerini koordine etmek müdürün işidir. Aynı zamanda yeni öğrenci ve öğretmenlerin adaptasyon sürecine destek olur. Gerekli durumlarda çözüm ve gelişim için toplantılar düzenler. Doğal afetlerle ilgili bilgilendirici konuşmalar ve tatbikatlar yaptırır. Öğrenci, öğretmen ve diğer tüm çalışanlar için disiplin prosedürünü uygular.

Okulun bütçesi ve harcamalara okul müdürünün elindendir. Okulun ihtiyacı olan gerekli malzemelerin alınması, kütüphanenin geliştirilip kaynakların çoğaltılması, fatura takibi ve ödenmesi okul müdürünün sorumluluğudur. Okul müdürü olmak isteyen ve süreci merak edenler yazımızın devamını okuyabilir.

Nasıl Okul Müdürü Olunur?

Okul müdürü olmayı düşünen birçok genç ve öğretmen var. Okul müdürü maaşları da artmışken bu konuyu ele almak doğru olacaktır. İyi ama okul müdürü olmak için ne yapmak gerekir? Merak edenler için ufak bir bilgilendirme yapalım. Müdürlük için başvuran kişinin Milli Eğitim’de kadrolu öğretmen olması gerekir. Bir de lisans derecesinde üniversite eğitimini tamamlamış olması yeterlidir. Bununla birlikte okul müdürü olmak isteyen öğretmenin hizmet yılı ve kademesi de müdür olmak için yeterli olmak durumundadır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir