Makine Mühendisliği Maaşları Ne Kadar 2023 | Makine Mühendisi Nasıl Olunur?

Makine Mühendisliği Maaşları Ne Kadar 2023 | Makine Mühendisi Nasıl Olunur?
0

Makine Mühendisi Maaşları 2023

Zorlu bir meslek olan makine mühendisliği maaşları çalışılan sektöre ve kıdeme göre değişiklik göstermektedir. Henüz mesleğe yeni başlamış bir mühendis maaşı 5.500 TL civarında bir ücretle işe girer.  2 yıllık bir tecrübesi mühendisin aylık geliri 6.000 TL civarında çıkabilir. Meslekte 5 yılı doldurmuş olan bir mühendis ise 10.000 TL’nin üzerinde kazanabilir.

Eğer çalışan kişi yurtdışında bir firmada iş bulursa yıllık en düşük 30.000 Euro civarında kazanç elde edebilir. En yüksek elde edeceği maaş ise 70.000 Euro civarında olacaktır. Ücretler gidilen ülkeye göre artabilir ya da azalabilir. Bütün bu bilgiler ışığında mühendis maaşları 2023 yılı itibariyle çalıştığınız firma ve konuma göre değişiklik göstermektedir.

Makine Mühendisi Ne İş Yapar? 

Çeşitli makinelerin tasarlanması ve üretilmesi konusunda çalışan makine mühendisleri optimum maliyetle maksimum kaliteye sahip ürünü oluşturmayı amaçlar. Bunu yaparken çalışan işçilerinde sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmayacak yöntemleri uygulayabilecek becerilere sahip olması gerekir. 

Makineler her sene dinamikleri güncellenen ürünlerdir. Bu nedenle bir makine mühendisi de bilgilerini sık sık güncellemelidir. Çalıştığı işletmeyi zarar sokmaması için hataya yer bırakmayacak şekilde proje geliştirebilmelidir. 

Sadece sürecin başında değil süreç devam ederken de sürekli olarak kontrollerini gerçekleştirmeli ve yerinde müdahalelerle projenin sorunsuz ve hatasız şekilde çıkarılabilmesini sağlamalıdır. 

Sadece ürünün değil personelinde idaresini sağlamak zorunda olan makine mühendisi sıkı bir çalışma temposuna sahiptir. 

Özel Sektörde Makine Mühendisi Maaşları 2023 

Özel sektörde çalışan bir mühendisin maaşı seçtiği firmaya ve çalışma süresine göre değişiklik gösterecektir. Genelde mühendislerinde aldıkları ücretler her sene artmakla birlikte günümüzde özel sektörde çalışan yeni bir mühendis 5.500 TL civarında bir ücretle işe başlayabilir. İşinde tecrübe kazanmış bir mühendis ise 10.000 TL civarında ücretlerle kendine bir iş bulabilir. 

Kıdemli bir mühendis ise 15.000 TL gibi yüksek maaş seçeneklerine sahip işlerde çalışabilir. Mühendislerin düşük maaşlarla çalıştırılmaması için Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası her sene bir asgari ücret açıklaması yapmaktadır. Bunun üzerinden maaşlar belirlenebilmektedir. 

Devlette Makine Mühendisi Maaşları 2023 

Özel sektörde çalışan bir mühendis ile devlette çalışan bir mühendis karşılaştırıldığında özel sektör çalışanları düşük maaşlarla işlerine başlasalar da ekip liderliği gibi yüksek pozisyonlara geldiğinden dolayı yüksek maaş alabilmektedir. Bu nedenle mühendisler özel sektörde çalışmaya sıcak bakabilmektedir. 

Devlet dairesine giren bir mühendis ise 8.000 TL gibi ücretlere çalışmaya başlamakta ve zamanla 11.000 TL gibi ücretle çalışmaktadır. Fakat devlette yükselmek çok daha yavaş olduğundan dolayı özel sektöre göre dezavantajlı olmaktadır. Her zaman en popüler meslek grupları arasında yer almayı başaran makine mühendisi olmak için hangi bölüm okunmalı? İşte detaylar!

Makine Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Makine mühendisi olmak isteyen kimse öncelikle herhangi bir üniversitede ki makine mühendisliği bölümüne girmeye hak kazanmalı ve bu bölümü bitirmelidir. Makine mühendisliği bölümü 4 yıl sürmektedir. Ne yazık ki makine mühendisi olmak için farklı bir okulu bitirmiş olmak işe yaramamaktadır. 

Makine mühendisliği bölümünde akışlar mekaniği, statik, dinamik gibi kişinin okulu bitirdikten sonra projeler oluşturmasında yardımcı olacak dersler görmektedir. Özel bir yetiştirme sürecinin ardından ancak mühendisler makine bölümde çalışabilecek yeterliliğe erişmektedir. Zorlu bir ortamda çalışan makine mühendislerinin özellikle özel sektörde oldukça fazla yorulduğunu söylemek yanlış olmaz. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir