3600 Ek Gösterge Nedir?

3600 Ek Gösterge Nedir?
0

Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen 3600 ek gösterge hakkında bilgiler vereceğiz.

3600 Ek Gösterge Nedir?

Memurların unvan, sınıf ve hizmet sürelerine göre uygulanan ve maaşlarına doğrudan etki eden katsayı uygulamasına 3600 ek gösterge denir. 3600 ek göstergede memurların dereceleri de etkilidir.

Bu gösterge memurların aktif halde çalıştıkları süredeki maaşlarının hesaplanmasına yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Yine emeklilik ikramiyeleriyle emekli maaşlarının hesaplanmasında da bu katsayı geçerli olmaktadır. 

Ek gösterge miktarı arttıkça doğal olarak maaşlar da artmaktadır. Dolayısıyla 3600 ek gösterge uygulanacak olursa devlet memurlarının da maaşları artacak.

An itibariyle göstergesi 3600 olarak görünen devlet memurları 2200 ya da 3000 katsayısına göre maaş almaktadır. Hatta emekli ikramiyeleriyle emekli maaşları da buna göre hesaplanmaktadır. Bundan dolayıdır ki devlet memurları özellikle emekli olmadan önce 3600 katsayısına sahip olan memurluklarda görev almak istemektedir. Bu da aynı şartlarda çalışan memurlar arasında maaş farklarına neden olmaktadır.

3600 Ek Gösterge Kimleri Kapsıyor?

3600 ek gösterge SSK ve BAĞKUR’lu olanları kapsamamaktadır. Bu gösterge sadece devlet memurlarını kapsayan bir uygulamadır. Bununla birlikte 3600 ek göstergenin daha çok polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri kapsadığı bilinmektedir. Ancak 3600 katsayı oranının teknik sağlık hizmetlerinde çalışanları, avukatları ve genel idareyle yardımcı hizmetlerde çalışanları da kapsayacak şekilde genişletilmesi beklenilmektedir.

3600 Ek Gösterge Şartları

Elbette ki 3600 ek göstergenin de kendine özgü birtakım şartları bulunuyor. Bu katsayı yüksekokul bitiren devlet memurlarına uygulanıyor. Bir yüksekokuldan mezun olduktan sonra sınavda başarı göstererek atanan devlet memurlara 3600 katsayıya göre işlem yapılmaktadır. Böylece bu memurların hem çalışırkenki maaşları artmaktadır hem de emeklilik ikramiyeleriyle emeklilik maaşlarında bir artış gözlenmektedir. 

3600 Ek Gösterge Maaşa Etkisi

3600 ek gösterge doğrudan memurların maaşlarına etki eden bir uygulamadır. 3600 katsayısı uygulandığında devlet memurlarının maaşlarında yüzde 20 ile yüzde 25 oranında bir iyileştirme olacağını ifade edebiliriz. Elbette ki bu oran belirlenirken devlet memurlarının çalıştıkları süreyle dereceleri ve sınıfları da etkilidir. Buna örnek verecek olursanız, an itibariyle 6 bin Türk Lirası maaş alan bir öğretmene 3600 ek gösterge uygulandığında alınacak maaş miktarı 7 bin 200 Türk Lirası olmaktadır.

3600 Ek Gösterge Şartlarında Neler Var?

Devlet memurlarının alacakları maaşlara ve ikramiyelere yüzde 20 ile yüzde 25 arasında bir zam etkisi yapacak olan 3600 ek gösterge şartları için çalışan devlet memurunun yüksekokul tamamlamış ve atanmış olması yeterli olmaktadır. Sınava girmiş ve yeterlilik sınavını tamamlamış olan tüm memurlar, 3600 katsayısının uygulandığı memurlardır.

3600 Ek Gösterge Ek Gösterge Uzman Çavuş

3600 ek gösterge gündeme geldiği zaman daha çok öğretmen, polis ve hemşire gibi memurluklar karşımıza çıkmaktadır. Ancak yapılan düzenlemelerle 3600 ek göstergenin diğer memurluklara da uygulanacağı ifade ediliyor. Elbette ki bu durum uzman çavuşlar için de geçerliliğini korumaktadır. Böylece uzman çavuşların da maaşlarında yüzde 20 ile 25’e varan bir iyileşme yaşanılacağı ifade edilmektedir.

3600 Ek Gösterge İşçileri Kapsıyor mu?

3600 ek gösterge SSK ve BAĞKUR’lulara uygulanmıyor. Dolayısıyla bu gösterge işçileri kapsamıyor. 3600 ek gösterge devlet memurlarını kapsayan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

3600 Ek Gösterge Tablosu 2023

Görsel posta.com.tr’den alınmıştır.
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir