Rektör Maaşları Ne Kadar Oldu? 2023

Rektör Maaşları Ne Kadar Oldu? 2023
0

TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından zam oranları da belli oldu. Bu sayede akademik kadroların maaşlarının ne kadar olacağını da merak konusu oldu. Peki, yeni düzenlemeye göre rektör maaşları ne kadar olacak? Rektör kaç yıl görevde kalabilir? Görevleri nelerdir? Kamu veya vakıf üniversitelerinde farklar oluşacak mı? İşte bu sorulara dair merak edilen detaylar!

Rektör Nedir? Kime Denir?

Bir üniversitenin, yönetim eğitim ve öğretim kollarının düzenli şekilde yürütülmesinde sorumlu olan kişi rektördür. Bir üniversitedeki tüzel kişiliğin temsilcisi de rektördür. Eğer bir üniversite kamuya bağlı ise buradaki üniversite rektörü, cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Ocak ve Temmuz 2023 zam oranlarının belirlenmesi ile birlikte rektör maaşları da merak konusu olmaktadır.  Peki, yeni yılın ilk altı aylık döneminde rektör maaşları ne kadar olacak?

2021 yılının Temmuz ayında bir rektör 1/4kademe derecesine sahip ise 14.617 Türk Lirası maaş alıyordu. Yeni açıklanan veriler doğrultusunda yapılan zam oranı %27,47 olarak belirlendi. Bu da 2023 yılında rektör maaşının 4.458,19 Türk Lirası zam görmesi anlamına gelmektedir. Yani bir üniversite rektörü toplam olarak 19.075,19 Türk Lirası maaşa sahip olacak. Böylece rektör maaşlarının ne kadar olacağı konusu da netlik kazanmış durumdadır.

Rektörler Ne İş Yapmaktadır?

Üniversitelerde en yüksek kademeye sahip olan rektörler, birçok görev ve sorumluluğa sahiptir. Akademik bir kavram olan rektör, en üst düzey yönetici anlamına da gelmektedir. Bütün eğitim ve öğretim aynı zamanda işleyiş, rektörler tarafından belirlenmektedir. Bir kişinin rektör olabilmesi için akademik alanda profesörlük unvanına da sahip olması gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı tarafından atanan bu kişilerin mutlaka üniversite mezunu olması gerekmektedir. Aynı zamanda mezun olduktan sonra eğitim hayatlarını devam ettirmeleri şart olmaktadır. Türkiye’de en çok rektörlük yapmış kişilerin alanları tıp ve mühendisliktir. Rektör maaşları kıdeme göre değişmektedir. Bundan dolayı rektör maaşlarının farklı durumlardan kaynaklı olarak güncellendiğini rahatlıkla ifade etmek de mümkün olmaktadır.

Bir rektör, bağlı olduğu bir üniversitede tüm fakültelerden sorumlu olmaktadır. Eğitim planlaması, öğretim üyesi gereksinimlerinde, öğrenci faaliyetlerinde güvenlik alanında, gerekli tüm araştırmalarda ve eğitim planlama alanlarında görev almak zorundadırlar. Fakültelerin gelecekleri hakkında rektörlerin sürekli olarak dekanlarla bir araya gelerek toplantı yapması gerekmektedir. Ancak bu şekilde güncel haberler bilinir ve düzenli olarak çalışmalar yürütülmektedir.

Nasıl Rektör Olunur?

Bir kişinin rektör olabilmesi için öncelikle gerekli tüm eğitim süreçlerini tamamlaması gerekmektedir. Eğitim süreçlerinin tamamlanmasının ardından da rektörlük için aday olunması gerekir. Bunun için de YÖK kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir.

YÖK, rektör adaylarından aldığı başvuruyu değerlendirerek, her üniversite için 3 aday değerlendirilmek üzere seçilir. Seçilen 3 adam cumhurbaşkanına iletilir. Cumhurbaşkanının seçtiği 3 adaydan en ideal olanı, üniversite rektörü olarak, üniversiteye atanır. Rektör maaşları yılbaşında belirlenen oran üzerinden verilir.

Rektörlerin göreve geldikten 4 sene sonra görevi son bulur. Daha sonra ise yeni rektörlerin seçimi için aynı prosedür uygulanır. İki dönemden fazla rektörlük yapmamış bir kişi tekrar rektörlük için aday olabilir. Seçilmesi halinde tekrar rektör olarak görev hayatına devam eder.

Eğer bir kişi bir rektöre görüş bildirmek istiyorsa, o kişinin rektöre dilekçe yazması gerekmektedir. Dilekçelere cevap yazılarak iletişim kurulmaktadır. Bu iletişim, ilgili fakülteler aracılığı ile sağlanır. Böylece rektörlük gibi son derece etkili bir kariyer basamağına da ulaşmak mümkün olur.

Rektörler Kimlere Bağlı Olarak Çalışır?

Rektörlerin, üniversiteler için en yüksek rütbede çalışması elbette ki onları bağımsız yapmamaktadır. Rektörler de YÖK’e bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir. YÖK kurumuna bağlı olarak çalışan rektörlerin seçilmesi ve atanması için cumhurbaşkanına gönderilmesi de YÖK tarafından belirlenmektedir.

Vakıf üniversitelerindeki rektörlerin, o vakıfa bağlı olarak seçildiği söylense de böyle bir şey söz konusu değildir. Hem devlet kurumunda çalışan rektörler hem de vakıf üniversitelerinde çalışan rektörler YÖK’e bağlı olmaktadır. Vakıf ve kamu kuruluşlarında rektör maaşları değişiklik göstermektedir.

 

2023 Yılında Rektör Maaşı Ne Kadar?

Türkiye’de aktif olarak görevde olan ve en düşük maaşa sahip olan kişi 14.617 Türk Lirası kazanmaktadır. Elbette ki bu maaş kademeye ve eğitim kurumundaki döner sermayeye göre değişiklik göstermektedir. Bir üniversitenin ne kadar prestijli olduğu, o kurumdaki rektörün maaşını etkilememektedir. Her kurumda rektör maaşları aynıdır. İstanbul Üniversitesi rektörü de, Ege Üniversitesi rektörü de aynı maaş sahiptir.

3 Ocak 2023 tarihinde cumhurbaşkanı tarafından düzenlenen kabine toplantısı sonucunda zam oranları da belirlenmişti. Memur maaşlarında yapılan yüzdelik artış oranı %30,5 olarak belirlenmişti. Bu sayede rektör maaşları 2023 Şubat ayı itibari ile 19 Bin Türk Lirası şeklinde değişti.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir