Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır ?

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır ?
0

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır ?

Vergi borcu yapılandırma işlemleri ilgili kimselerin trafik para cezaları, gümrük vergi cezaları, vergi kaybı cezaları, usulsüzlük cezası gibi cezaları yapılandırma işlemleridir. Vergi borcu yapılandırması, vergi borcu olan devlet dairesine gidilerek bir dilekçe ile yapılabilmektedir. Vergi borcu yapılandırılması için hazırlanan dilekçe, posta yolu ile ilgili devlet dairesine de gönderilerek de işlemler başlatılabilmektedir. Vergi borcu yapılandırılması için borçlunun vergi borcununun olup olmadığını sorgulaması gerekmektedir. Vergi borçlarını sorgulama işlemleri şu yollar ile yapılabilmektedir:

  • E-devlet üzerinden

  • Vergi dairesine giderek

  • GİB sistemi üzerinden

Sorgulama işlemi bittikten ve ilgili kimsenin borçlu olduğu anlaşıldıktan sonra borç ödeme talebi sırasında borç yapılandırma hizmetlerinden de yararlanılabilmektedir.

Vergi Borcu Yapılandırma

Vergi Borcu Yapılandırma Aşamaları

Vergi borcu düzenleme işlemleri için vergi dairelerine gitmek istemeyen kimselerin izleyecekleri yollar ise şöyledir:

  • Vergi borcu sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapabilmek için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Vergi” yazmak gerekmektedir.

  • Daha sonra Gelir İdaresi tarafından sunulan “Vergi Borcu Sorgulama” hizmetine tıklayarak ilgili kimse vergi borcunu sorgulatabilmektedir.

E-Devlet için gerekli olan şifre, PTT şubelerinden 2 TL verilerek satın alınabilmektedir.

Vergi borçlarının ilgili vergi dairesine gitmeden sorgulanmasının bir diğer yolu da GİB sistemidir. Bu yolla vergi borcunu şifresiz bir şekilde sorgulamak isteyenlerin yapacağı işlemler şunlardır:

GİB sistemi sorgulama ekranında ilgili kimseden talep edilen bilgiler şunlardır:

  • İlgili kimsenin T.C. kimlik numarası

  • İlgili kimsenin doğum tarihi

  • İlgili kimsenin annesinin kızlık soyadının 1. ve 2. harfleri

  • İlgili kimsenin üst ve alt soyundan birinin T.C. kimlik numarası

Vergi Borcu Ödeme

Vergi borcu kapatma işlemi şu kanallar üzerinden yapılabilmektedir:

  • E-Devlet sistemi üzerinden

  • İlgili vergi dairesine başvurarak

  • GİB sistemi üzerinden

Vergi borcu ödeme işlemi sırasında ilgili kimse, vergi borcu yapılandırma seçeneklerinden de yararlanabilmektedir. Vergi borcu 6, 9, 12 ve 18 ay gibi vadeler ile yapılandırabilmektedir.

İnternet Vergi Borcu Ödeme

İnternet üzerinden vergi borcu ödeme işlemi için https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=odeme adresine tıklanarak GİB sistemi web sayfasına gidilmesi gerekmektedir. Daha sonra tarafınızdan istenen bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Ardından yapılması gereken işlemler şu şekildedir:

  • Gerekli bilgileri girip sisteme giriş yaptıktan sonra açılan ekranda sol tarafta bulunan menü tuşundaki “Ödeme ve Borç İşlemleri” seçeneğine tıklanması gerekmektedir.

  • Daha sonra ise “Borç ödeme ve Detay Seçeneğine” tıklamaları gerekmektedir.

  • Vergi borçlarını görüntüledikten sonra ödemek istediğiniz vergi borcunu seçmelisiniz.

  • Vergi borcunuzu seçtikten ve yan tarafında bulunan “Öde” butonuna bastıktan sonra kart bilgilerinizi girerek borcunuzu hem yapılandırabilmekte hem de tek seferde ödeme işleminizi gerçekleştirebilmektesiniz.

Vergi Borcu Ödeme E-Devlet

Vergi borcu e-Devlet üzerinden ödeme işlemi, e-Devlet sisteminin GİB sistemine entegre çalışmasının bir sonucu olarak vergi borcu olan kimselere sunulan bir hizmettir. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Vergi Borcu Ödeme” yazarak gelen arama sonuçlarından “Vergi Borçları Sorgulama Ve Ödeme” hizmetine tıklanması gerekmektedir. Bu hizmete tıkladıktan sonra ekranın en altında bulunan “Uygulamaya Git” butonuna tıklayarak GİB sistemine otomatik giriş yapabilmektesiniz. Ardından GİB sisteminde olduğu gibi ödeme işleminizi gerçekleştirebilmektesiniz.

Vergi Affı 2019

Vergi borcu silinmesi için gündeme gelen vergi affı için son başvuru tarihi 28 Şubat 2019 tarihinde sona ermiştir. 2019 yılı için düzenlenen başka bir vergi borcu affı bulunmamaktadır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir