Sosyolog Maaşları Ne Kadar 2023?

Sosyolog Maaşları Ne Kadar 2023?
0

Odak noktaları toplum olan sosyologların görev alanları ise çeşitlidir. Dolayısıyla sosyolog maaşları da görev alınan yere göre değişmektedir. Çok farklı alanlarda çalışma imkânların olması bu alana duyulan ilgiyi de artırır. Bir sosyolog şu kademelerde görev yapabilir;

  • Üniversitelerde akademik kadroda yer alabilir.
  • Devletin çeşitli kurumlarından çalışabilir.
  • Özel sektörde çalışabilir.
  • Danışmanlık hizmeti verebilir.
  • Siyasi partilerde, kurumlarda veya şirketlerde görev alabilir.

Alınan sorumluluk neticesinde de bir sosyoloğa yapılan ödeme değişir. 2023 yılı için bu ödeme aralığına bakıldığından en düşük maaşın 6.650 lira en yüksek maaşın ise 9.150 lira olduğu görülür. Bunun yanında çalışan kişilerin ortama 7.850 lira bandında maaş aldıkları belirtilmektedir. Peki, devlet kurumlarında görev yapan sosyolog maaşları ne kadardır? İşte ayrıntılar!

Devlet Kurumlarında Sosyolog Maaşları

Devlet kurumların görev alan sosyologlar devlet memuru statüsünde çalışırlar. Dolayısıyla çalışma saatleri genel itibariyle sabah 09.00 olarak belirlenirken mesai bitimi akşam 17.00 olarak belirlenmiştir. Çalışma şartları kadar sosyolog maaşları da merak edilir. Bupozisyonda devlet bünyesinde çalışan bir kişi 9/1 seviyesinde memurluğa başlar.

Görev yaptıkları kuruma göre ek tazminat ücreti alabilirler. Fakat bu oran aynı kurumda görev yapan diğer memurlar ile aynı olmayabilir. Aldıkları maaş diğer memurlarda olduğu gibi senede iki kere zamlanır. Bu zamlar ocak ve temmuz aylarında yapılır. Yapılan zamların oranları ise yapılan sözleşemeye bağlı olarak gerçekleşir.

Enflasyon oranında yaşanan dengesizliklerin devlet bünyesinde çalışan sosyologların maaşlarına da yansıtılacağı ayrıca unutulmamalıdır. Bunun haricinde kişinin maaşı kıdem derecesine, döner sermaye sistemine, fazla mesai yapılması gibi durumlarda artar. Genel olarak devlet kurumlarında bir sosyoloğa ödenen maaş aralığı ise 4.000 lira ile 6.000 lira arasında değişir. Peki, özel sektörde çalışan sosyolog maşları ne kadardır? İşte detaylar!

Özel Sektörde Sosyolog Maaşları

Devlet kurumlarına kıyasla özel sektörde sosyologlara ödenen maaşlar daha düşük seviyede başlar. Genellikle de başlangıç için belirlenen sosyolog maaşları asgari ücret bandında olur. Kişinin deneyimi ve donanımı artıkça ödenen ücrette artar. Ayrıca çalışan kurumu da yine maaş noktasında etkilidir. Kurumsal firmaların elemanlarına ödedikleri ücret biraz daha yüksektir. Çalışma saatleri ise özel sektörde devlete göre daha uzundur.

Sunulan hizmet neticesinde ödenen maaş aralıklarının ise 4.000 lira ile 10.000 lira arasında olduğu görülür. Çalışma saati, şartları ve alınan maaş yönünden değerlendirilme yapıldığında devlet bünyesinde çalışmak çok daha karlıdır. Fakat bu noktada da bir sosyoloğun devlet kurumlarında kendine yer bulması özel sektöre göre zordur. Özel sektör mezun olunduktan sonra kişinin ek bir sınava girmesini çoğunlukla talep etmez.

Sosyolog Maaşları Neye Göre Değişir?

Seçilen mesleklerin üstlendiği vazifeler kadar aldıkları maaşlarda merak edilir. Sistem içerisinde kendilerine çeşitli çalışma alanları bulan sosyologların aldıkları maaşlar ise farklılık gösterir. Sosyolog maaşları üzerinde öncelikle faaliyet gösterilen kurum etkili olur. Daha sonra kişinin tecrübesi önemlidir. Özelliklede özel sektörde çalışılıyorsa yeni mezun birinin yüksek maaşla işe başlaması pek mümkün olmayacaktır.

Kişinin yüksek bir maaş alabilmesi için öncelikle kendini kanıtlaması gerekir. İyi bir sosyoloğun en güçlü yönlü analitik düşünme becerisine sahip olmasıdır. Olaylar arasında bağlantı kurulabilmek ve değerlendirilmeler yapmak bu meslek gurubu için çok önemlidir. Aynı şekilde kişinin sosyal iletişim becerilerin gelişmiş olması gerekir. Kişi alanında ne kadar yetkin olduğu ispatladığı her kurumda hızlı bir şekilde yükselir. Bu yükseliş kişinin maaşına da doğrudan yansıyacaktır. Çalışılan kurumun devlet ve özel sektörde yer alması ise fark etmez.

 

Bir Sosyolog Devlete Nasıl Atanır?

Bir kişinin sosyolog olabilmesi için herhangi bir üniversitenin 4 yıllık olan ilgili bölümünü bitirmiş olması gerekir. Daha sonraki süreçte ister devlet ister özel sektör bünyesinde çalışma hayatına atılabilir. Sosyolog maaşları noktasında en etkili olan kriterde işte bu seçilen çalışma alnıdır. Devlet kurumlarında çalışabilmek için KPSS’ye girmek şarttır. Alınan puana göre ise devlet kurumlarında çılan kadrolar arasında tercihler yapılır. Kişi sınavdan ne kadar yüksek puan alırsa atanma şansıda o kadar yükselir.

Atlanılacak kurumun kalitesi de yine sınavdan alınan puana bağlı olarak değişir. Çalışma alanları çok çeşitli olduğu için birebirden ayrı birçok kurum belirli aralıklarla kadro açar. Dolayısıyla kişinin bu alımları yakından takip etmesi önemlidir. Kaymakamlıklar, belediyeler, ceza infaz kurumları, bakanlıklar ve daha birçok kurum bünyesinde bir sosyoloğun çalışmasına ihtiyaç duyar. Kişi seçim yaparken puanı kadar ilgi alanlarını da dikkate almalıdır. Hangi kurumda daha faydalı olacağını düşünüyorsa o kurumu tercih etmelidir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir