Mobbing Nedir? Mobbing Örnekleri

Mobbing Nedir? Mobbing Örnekleri
0

Hepimiz öyle veya böyle mobbing kelimesini duymuşuzdur. Mobbing ile bilgiler ve örnekler vereceğiz;

Mobbing Nedir? 

Mobbing bir çok şekilde tarif edilse de kavramı açıklamak gerekirse kısaca psikolojik bir tacizdir. Kişiye uygulanan tüm yıldırma çalışmaları mobbinge girer. Özellikle hiyerarşik yapıların yaygın olduğu ortamlarda sıklıkla rastlanılmaktadır.

Üstün asta uyguladığı bu psikolojik tacizler aslında sandığımızdan çok daha yaygındır. Hatta bazen farkında bile olmadan mobbinge uğradığımızı söylemek yanlış veya eksik olmayacaktır. Bir diğer özelliği ise kişiyi yıldırmak amacıyla sistematik ve düzenli olarak yapılmasıdır. Mobbinge uğrayan kişi psikolojik açıdan oldukça zarar görmektedir. Motivasyonunu ve aynı zamanda benlik saygısına da olumsuz etkileri oldukça büyüktür.

Mobbing Örnekleri

Örneğin, çalıştığınız iş yerinin patronu sizi ekibinde istemiyor ve uzaklaşmanızı istiyor ancak buna direkt olarak müdahale edecek yetkisi yoksa size sıklıkla psikolojik olarak baskı yapar.

Bezdirip kendi kendinize istifa etmenizi sağlamak istiyor olabilir. Bu yıldırma çalışmaları kapsamında size yapabileceğinizden daha fazla iş veriyor olabilir. Veya hata yapmamanıza rağmen yapmışsınız gibi sizi rencide ediyor olabilir.

Bu tür uzun ve sistematik baskılar mobbinge işaret eder ve bu psikolojik tacize uğrayan kişi için oldukça yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Sadece iş yerlerinde değil birçok alanda da mobbing türlerine rastlayabiliriz. Örneğin; hemşireler arasındaki ilişki oldukça belirgindir. Başhemşire daha alt görevde olan bir hemşireye karşı rahatsız etmek amacıyla davranışlarda ve eylemlerde bulunuyorsa bu da bir mobbing türüdür. Ya istediğini yaptırmayı ya da sizi göndermeyi amaçlıyor olabilir.

Sadece iş yerlerinde veya hiyerarşik yapıların olduğu alanlarda değil ikili ilişkilerde de sıklıkla mobbing örnekleri gözlenmektedir. Örneğin ilişkiniz olan biri sizin dışarı çıkmanızı istemiyor olabilir. Düzenli olarak sizinle bunun tartışmasını yaparak bu davranışınızı değiştirmeyi hedefliyor olabilir. Bu da psikolojik bir taciz ve yıldırma çabasıdır. 

Sözün özü oldukça farklı ortam, durum ve ilişkilerde mobbinge rastlamak mümkündür. 

İş Yerinde Mobbing Nedir?

Mobbinge en fazla iş yerlerinde rastlanmaktadır. Bunun sebebi çalışma hayatının getirdiği bazı hiyerarşik ilişkilerdir. İşverenler astların emirlerine karşı gelmeden yapması için sıklıkla bu yönteme başvurabilmektedir.

Patronunuz ve sizin ilişkiniz bir tür ast üst ilişkisi olduğu için de mobbinge uğrayan tarafın siz olduğunu söylemek yanlış olmaz. 

Okulda Mobbing Nedir?

Okullar da psikolojik tacizin sıklıkla yaşandığı yerlerdir. Bu öğrenciler ve okul idarecileri arasında olabileceği gibi öğrencilerin kendi arasındaki sınıflara ayrılmasından da kaynaklanıyor olabilir. Okul zorbalıklarının çoğu bir tür mobbingtir. 

Mobbing Nasıl İspatlanır?

Tanıkların ifade vermesi, bilirkişi raporları, sağlık raporları, psikolojik değerlendirme raporları ve kamera kayıtları gibi maddi delillerle açılacak olan davanın kazanılma olasılığı oldukça yüksektir.Mobbinge uğradığınıza dair şüpheleriniz varsa kanıtların olup olmadığını araştırarak bu konuda bir karar verebilirsiniz 

Mobbing Cezası Nedir?

Emsal kararlara bakıldığında mobbing uygulayan adli para cezası verilebilir veya üç ay ve iki yıl arası değişecek şekilde hapis cezası da verilebilir.

Mobbing Belirtileri Nedir?

  • Tükenmişlik
  • Baş ağrısı
  • Öfke patlamaları 
  • Sosyal izolasyon isteği 
  • Sosyal fobi
  • İş yerinde huzursuzluk
  • Depresyon 

Gibi belirtiler gösteriyorsanız mobbinge uğruyor olabilirsiniz. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Ancak temelde bir stres kaynağı vardır ve o kaynaktan uzaklaştığınızda biraz da olsa bu belirtiler hafifler. Örneğin iş yerinde mobbinge maruz kalıyorsanız eve gidince belirtileriniz biraz hafifler. Ancak ertesi gün işe gittiğinizde tüm belirtiler aynı hızla geri gelir. 

Yaşanmış Mobbing Örnekleri

  • Yıllık zam ücretini düşük tutarak personelin gelişimini engellemek bir tür mobbing örneğidir. 
  • Bazı öğrencileri sınıftaki diğer öğrencilere göre daha fazla azarlayan veya ceza veren öğretmen 
  • Yemek molasına çıkmaya hakkı olduğu halde çıkamayan sağlık görevlisi
  • Ödev yapmayan arkadaşını, kendininkini de yapmazsa öğretmene şikayet etmekle tehdit eden öğrenci 
  • Ortada bir yanlışlık yokken yapılan işi beğenmeyen işveren
  • Arkadaşının parasını almak için düzenli olarak onu tehdit eden öğrenci

Bütün bunlar insanlar arasında oluşan ve birbirini anlamamaktan kaynaklanan sorunlardır. İletişim eksikliği ile ortaya çıkan bu olaylara toplumun her kesiminde rastlamak mümkün olmaktadır. Bu duruma belli bir noktadan sonra dur demenin gerekli olduğu da açıkça görülmektedir. Mobbinge maruz kalan kişilerin susmaması bu olayların zamanla azalarak ortadan kalkmasını sağlayacaktır. 

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir