Memura Gece Nöbeti Muafiyeti

Memura Gece Nöbeti Muafiyeti
0

Memura Gece Nöbeti Muafiyeti, Gece Kavramının Açıklanması

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 101. maddesinde kadın memurlara doktor raporunda belirtilmek üzere hamileliklerinin yirmi dördüncü haftasında veya her halde hamileliğinin yirmi dördüncü haftasından sonra ve doğumdan sonra iki yıl boyunca gece nöbeti yazılamayacağı belirtilmiştir. Yine aynı madde ile engelli memurlara da kendi istekleri haricinde gece nöbeti veya gece vardiyası verilemeyeceği belirtilmiştir. Memura gece nöbeti muafiyeti ve buradaki gece kavramı nedir?

Engelli Çocuğu Olan Memura Gece Nöbeti

30.01.2010 tarih ve 27478 sayılı Resmi Gazete’de 2010/2 sayılı Başbakanlık Genelgesi yayımlanmıştır. Bu genelgenin 3. fıkrasında Memurların bakmakla yükümlü olduğu engelli aile bireyleri bulunması halinde, bu engelin sağlık raporuyla belgelendirilmesi üzerine memurun mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulacağı bildirilmiştir. Engelli aile bireyi bulunan memurun mesai saatleri dışındaki nöbet görevi ve gece vardiyasından muaf tutulması hususu, Gece Nöbeti veya Gece Vardiyası’nın mesai saati dışındaki saatler olarak belirlenmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu 69. maddesinde ise “Çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir” hükmü yer almakta olup, söz konusu hüküm ise iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma saatlerine ilişkin hükümdür.

Gece Nöbeti Muafiyeti Gece Kavramının Değerlendirilmesi

4857 sayılı Kanunun 69. maddesinde belirtilen gece kavramı, iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçileri kapsamaktadır. 657 sayılı DMK tabi kamu görevlilerini bu hüküm kapsamamaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 101. maddesinde belirtilen gece nöbeti ve gece vardiyası tanımına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz başbakanlık genelgesinde, engelli aile bireyi olan memurun gece nöbetinden ve gece vardiyasından muaf tutulacağı belirtilmiş, bunun da mesai saatleri dışında kalan saatler olarak açıklandığı anlaşılmıştır. 657 sayılı DMK 101 de belirtilen gece nöbeti veya gece vardiyasına ilişkin saatlerinde bu genelgeye göre uygulanması gerekmektedir.

Sonuç olarak 657 sayılı DMK 101. maddede gece nöbeti muafiyeti konusunda gece kavramının 2010/2 sayılı başbakanlık genelgesine göre uygulanmasının hasıl olduğu aşikardır. Bu hususta Devlet Personel Başkanlığının  görüşü bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir