Asteğmen Maaşları Ne Kadar 2023? Asteğmen Nasıl Olunur?

Asteğmen Maaşları Ne Kadar 2023? Asteğmen Nasıl Olunur?
0

Asteğmen Görev Tanımı Nelerdir?

Asteğmenlerin görev tanımları oldukça geniştir. Yedek subayda denilen asteğmenler Kara Hava Deniz ve Jandarma Komutanlıklarında kariyerine devam edebilir.

Asteğmen rütbesinde olan bir kişi pek çok askeri birimde görev alabilir. Bu birimler asteğmenlerin aldıkları eğitime göre farklılık göstermektedir. 

Kısım amirliği yapabileceği gibi takım komutanı, batarya subayı, eğitim subayı gibi farklı birimlerde de çalışabilir.

Asteğmenlerin görevleri arasında idari yazışmalar yapmak, gerektiğinde nöbet tutmak, yeni gelen askerlere eğitim vermek, komutanlardan gelen emirleri yerine getirmek ve tim komutanı sıfatıyla takımıyla beraber operasyona çıkmak yer almaktadır. 

Asteğmen Maaşları 2023 (Tabip, Jandarma, Piyade)

Bir Asteğmen 12.000 TL ile 17.000 TL arasında maaş alabilir. Bu değişikliğin sebebi Asteğmen görevinde ki kişinin medeni durumu, çocuk sayıları, görev yaptığı yer ve kıdemidir. Özellikle Doğuda Asteğmenlik yapan kişiler aldıkları tazminatla birlikte oldukça yüksek bir maaş alabilmektedir. Tabip olarak çalışan bir Asteğmen 12.000 TL üzerinde görev yaptığı bölgeye artan şekilde maaş alabilir. 

Orduda da sivilde ki gibi sağlık hizmeti verir. Piyade Asteğmenlerde yine 12.000 TL civarında maaşla çalışmaktadır. Kırsal alanlarda görev yaparlar. Jandarma Asteğmenlerin maaşı ise çalıştıkları lokasyona göre değişiklik göstermekte ve 17.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.  Bu arada asteğmen maaşları çalışılan yere göre de değişiklik göstermektedir. 

Doğuda Asteğmen Maaşı 2023

Doğu bölgesinde terör yönünden oldukça riskli bölgeler bulunabildiğinden Asteğmen maaşlarının yanında tazminat verilmektedir. Tazminatlar 2500 TL üzerindedir.

Bununla beraber doğuda çalışan bir Asteğmenin maaşı 17.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Burada asteğmenlerin çalışma koşullarının da standart çalışma koşullarından farklılık taşımaktadır.

Asteğmen Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 

Asteğmen olarak görev yapmak isteyen kişilerin 4 senelik okullardan mezun olması gerekmektedir. Öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerine başvuran kimselerin ihtiyaçlar doğrultusunda sınavlara çağrılırlar.

Daha sonra başarı gösteren kimseler Asteğmen olarak atandıkları illerde çalışmaya başlarlar. Bazı bölümlerden mezun olan kimselerin Asteğmen olarak göreve başlama ihtimalleri çok daha yüksektir. 

Hukuk ve tıp bölümünden mezun olan kimselerin yaptıkları başvurular genelde hızlıca kabul görmektedir. Yine Türk Silahlı Kuvvetlerinde eğitimde oldukça önemli olduğundan dolayı öğretmenlik branşından kimselerin de başvuruları hızlıca kabul edilir.

Bu kimseler askeriye çalışanlarının çocuklarının eğitiminde ya da çeşitli görevlerde çalışmalar gerçekleştirirler. Asteğmenler ordumuzun en kritik alanlarında görev alırlar. 

Asteğmenler Operasyona Çıkar Mı?

Askeriyede görev yapan Asteğmenler her zaman operasyona çıkacak diye bir kural yoktur.

Tamamen bir asteğmenin çalışma yerine göre operasyona çıkıp çıkmayacağı belirlenir. Aynı zamanda çalışan kimselerin nerede çalıştığı da bu durumu etkilemektedir.

Tabip Asteğmenlere baktığımızda onlar sağlık hizmeti verdiğinden dolayı genelde revirlerde çalışırlar. Operasyonlara çıkma ihtimalleri oldukça düşüktür. Aynı durum ofislerde görev alan asteğmenler içinde geçerlidir. 

Fakat jandarma ve piyade asteğmenlerin kendilerine verilmiş olan timlerle operasyona gitmeleri oldukça olasıdır.

Genelde kırsal ve riskli bölgelerde çalışan jandarma Asteğmenler sık sık operasyonlarda görev alabilmektedir. Riskli bölgelerde çalışan piyade Asteğmenlerde operasyonlara katılarak ülkede ki zararlı unsurların yok edilmesinde görev alabilmektedir. 

Yani özet olarak diyebileceğimiz evet Asteğmenler gerekli olduğu hallerde operasyonlara çıkabilmektedir. Eğer Asteğmen olarak görev yapmayı düşünüyorsanız bu mesleğin oldukça zorlu olabileceğinin bilincinde olmanızı öneririz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir