Arkeolog Maaşları Ne Kadar 2023? Arkeolog Nasıl Olunur?

Arkeolog Maaşları Ne Kadar 2023? Arkeolog Nasıl Olunur?
0

Arkeolog Maaşları Ne Kadar 2023?

Arkeolog maaşları günümüzde yeni başlayan ve tecrübeli olmak üzere 2 kategoride mevcuttur. Yeni başlayan kişilerin maaşları asgari ücret bazında olurken, meslekte tecrübeli olan kişilerin maaşları ise 7000- 8000 TL arasında olabiliyor. 

Sözleşmeli Arkeolog Maaşları 2023

Sözleşmeli arkeolog maaşlarının oluşumunda tecrübe kriteri oldukça önemlidir. Tecrübeli bir sözleşmeli arkeolog 7000 ile 7800 arası maaş alabilir. Tecrübesiz sözleşmeli arkeolog ise 5000 TL bandında maaş alır.

Müzede Arkeolog Maaşları

Arkeoloji mesleğinde en çok maaş alan grup müzede çalışanlardır. Müzede çalışan arkeologlar profesyonel arkeolog olarak adlandırılır.

Dolayısıyla bu kişilerin aldığı maaşlar diğer sınıflara nazaran epey yüksek pozisyondadır. Müzede arkeolog olarak çalışan bir kişinin maaşı 10.000 TL bandında gelebiliyor.

Arkeolog Ne İş Yapar?

Arkeolog, geçmiş uygarlıklardan eserleri araştıran ve kazı yapan bir profesyoneldir. Arkeologlar, geçmişteki insanların yaşamları hakkında bilgi edinmek için kazı, analiz ve bilimsel teknikleri kullanırlar.

Toplumların zaman içinde nasıl değiştiğini ve atalarımızın nasıl yaşadığını anlamamıza yardımcı olurlar.

Arkeolojinin önemi fazla vurgulanamaz çünkü insanlık tarihini, kültürünü ve geleneklerini daha iyi anlamamıza yardımcı olur.

Maddi kültürün geri kazanılması ve analizi yoluyla insan yaşamının incelenmesiyle ilgilenen çalışma alanı olarak arkeoloji, geçmişimizin gizli sırlarını ortaya çıkardığı için son derece önemlidir.

Toplumların nasıl geliştiğini ve dünyayı dolduran farklı kültürleri anlamamızı sağlar. İnsanoğlunun çevre ile ilişkisinin anlaşılmasında da önemlidir.

Arkeologların bu kadar önemli olmalarının nedeni, kazı ve eserlerin analizi yoluyla bize bu nesneleri yaratan insanlar ve toplumlar hakkında zengin bilgiler sunabilmeleridir.

Bu bilgi, insanlık tarihi anlayışımızın yanı sıra farklı dönemlerin kültürleri hakkındaki bilgimizi ilerletmek açısından paha biçilmezdir. 

Arkeolog Nasıl Olunur?

Arkeolog olmak için öncelikle gerekli niteliklere sahip olmanız gerekir. Doğru eğitim ve deneyime sahip olan herkes arkeoloji alanına girebilir, ancak alanın çok prestij taşıdığını ve çok çalışma gerektirdiğini belirtmek önemlidir.

Birçok arkeolog, kariyerlerine arkeolog asistanı olarak başlar ve merdivenleri tırmanmaya çalışır. 

Bir arkeolog bir arkeolojik alan ararken, onu bulmak için genellikle arkeolojik teknikleri kullanır.

Bu teknikler, alanın potansiyel sitler için araştırılmasını, sitenin yaşını ve kökenini belirlemek için arkeolojik örneklerin kullanılmasını ve stratigrafik araştırmaların geliştirilmesini içerebilir.

Arkeolog Hangi Üniversitelerde Bulunur?

Arkeolog ve arkeoloji bölümü günümüzde birçok devlet ve vakıf üniversitesinde aktif olarak bulunuyor.

Marmara Üniversitesi başta olmak üzere, İstanbul Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi gibi üniversitelerde bu bölüm bulunuyor. Arkeolog maaşları söz konusu olduğu zaman standart maaşların üzerinde bir miktar karşımıza çıkmaktadır.

Arkeolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı

Arkeolog olmak için kişilerin okuması gereken bölüm arkeolojidir. Üniversitelerin 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümlerini okuyan kişiler arkeolog olarak göreve başlayabilirler.

Kişiler dilerlerse meslekte ilerlemek için +2 yüksek lisans eğitimi de alabilirler. Böylelikle uzman arkeolog sıfatını almış olurlar.

Uzman arkeolog sıfatıyla kişiler daha yüksek maaştan işler bulabilir ve daha güzel kazançlar elde etme ayrıcalığına erişebilirler. 

Arkeoloji mesleği geleceğin meslekleri arasında yer alan son derece tutkulu ve önü açık bir meslek grubudur. Bu mesleğe mensup kişiler aynı zamanda yurtdışında da kendilerine çok rahat iş bulabiliyorlar.

Bu durumda arkeoloji mesleğinin önünün oldukça açık olduğunun en önemli göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir